Wednesday, July 16, 2008

kisah vitamin harian ku..

Ingat lagi dulu, aku sekolah pagi, sebelum g skolah. kena paksa breakfast. kalau tak, brain tak function. tu bapak aku kata. mak aku pun kata.
Telur sparuh masak 2 biji, roti bakar dengan milo panas or susu.. lepas tu, kena makan vitamin. Bosan nyer nak makan vitamin.. tak suka sangat.. banyak pulak tu.. vitamin A, B Complex, C, vitamin E, pastu calcium magnesium, garlic.. Tapi kena makan jugak. Nasib tak pahit. Aku okay je.
Bila umur 15thn. tambah pulak satu lagi... iaitu Evening Primrose Oil.. kekadang.. aku tak makan tapi aku letak semula dalam botol... sebab? besar sangat. susah nak telan. tapi mmmm tapi tu semua dah berlalu. sekarang ni, semua dah berubah, jadi lain.... supplement tu, penting...!! memang penting..!! Bila dah kat U, aku mula kisah. Sebabnya? banyak orang cantik di keliling aku. tengok kanan, perempuan cantik, tengok kiri perempuan cantik, tengok depan, aku nampak aku.. Macam berisi. Macam entah. Macam budak laki. Macam comot. Tapi comel sikit. Lepas tu, aku rasa, yang aku ni, macam tak cukup vitamin agaknya. Tapi, apa kena mengena? Tapi, tu la mulanya aku start jadik ala ala health conscious sangat. Dari weight dan ke health..
Sekarang ni, aku makan semua vitamin-vitamin yang penting.. yang aku rasa penting. yang penting untuk aku, sebab; Aku tak nak tua sebelum waktu!!!! nak muda muda muda dan muda... Aku nak rasa sihat dan memang pun susah nak kena penyakit.. Alhamdulillah... (termasuk sakit hati....), Metabolism terasa tinggi.. jarang penat, letih.. Walaupun aku ada alergik, tapi Alhamdulillah.... aku belum lagi, kalau boleh aku tak nak laa di datangi penyakit2 lain...
Banyak lagi laaa kebaikan-kebaikan yang susah dan payah nak dinyatakan disini.. Tapi, evening Primrose Oil (EPO) merupakan antara vitamin yang paling bagus untuk orang perempuan.. sebab kandungan Gamma Linolenic Acid (GLA) yang ada dalam EPO tuh.. korang pegi la mana doktor pun, mesti sarankan amik EPO.. Meh aku senaraikan antara kebaikan EPO, yang aku amik dari artikel2 dalam internet ni...


1. Premenstrual Syndrome (PMS) - kandungan dalam EPO mampu hilangkan bengkak pada bahagian abdomen dan rasa tak selesa pada breast.. serious okay..!! lepas tu, EPO jugak kurangkan rasa tak best waktu period dan tekanan, moody ke mood swing semua lah.. kira kesimpulannya, control hormon kita..

2. Untuk masalah kulit, eczema dll -Amalan EPO dan Fish Oils but kena ikut arahan doktor untuk rawatan eczema psoriasis (sejenis sakit kulit, mmm cam ner nak explain eh.. dia tompok2.. merah2.. mm bukan kurap..)..

3. Cholesterol dan juga Blood Pressure – EPO membantu mengurangkan kandungan kolestrol dan tekanan darah kita tapi bukan sekadar amik sehari dua je... kena amalkan hari2, minggu2, bulan2, tahun2..

4. Rheumatoid Arthritis – sufferers have discontinued use of non-steroidal anti-inflammatory drugs after supplementation, but it is more effective when taken in conjunction with fish oils.
5. Alcoholism – may make withdrawal easier, and reduce post-drinking depression.
6. Immune System – low levels of essential fatty acids may stop the action of interferon, and body’s natural virus killer.
7.Other conditions – Obesity, Benign Breast Disease, Childhood Hyperactivity and Schizophrenia have all been shown to be helped by EPO supplementation.


Pill dia?? memang la besar sikit dari pill2 yang lain... lagi soft gel... senang nak telan.. Macam kat pics sebelah ni... jangan gigit!!! rasa dia.. yuckkkkk tak sedap.. tak best!!! Tapi.....................
Nak sihat.. kena laa berkorban skit.. Kalau sedap, bukan ubat la namanya. Kalau nak sedap memanjang, kesannya tak nampak sekarang, tunggu lagi 4, 5, 10 tahun? semua kendur, belum sampai waktu, dah lesu. Belum sampai masa dah sana sini bisa bisa. Aku tak nak tu. Selagi larat, selagi tak sakit, jaga apa yang patut. Itu orang tua tua kata. Aku ikut je....

1 comment:

liyana said...

baru start amalkan dr smlm.. hehe. tp kan org x dpt telan pil la, org pecahkan isi die n telan gitu je. bole je kot kan? :D