Monday, January 18, 2010

Beware of CHOLESTEROL !

Ikut rasa sedap.. habis semua benda kita makan.. makan itu makan ini & enjoy gila bila nampak food.. time tuh la rasa tempting to the max & craving for this.. craving for that... Tapi end of the day baru perasan, Cholesterol.. dalam badan dah naik....

Macam mana kita nak tau symptoms cholesterol dalam badan kita dah naik?? Symptom yang paling senang nak nampak is xanthelasma - yellowy looking bumps sekitar mata.. dan whitish edges of cornea.. Bila you all perasaan ada benda ni kat sekitar mata tandanya... langkah segera perlu diambil!!!

Macam mana nak kurangkan Cholesterol dalam badan?? 1st thing yang kita kena buat, jangan makan makanan yang tinggi Cholesterol.. and for your information Cholesterol is found in egg yolks, produk tenusu, organ dalaman binatang macam hati, limpa, paru, pedal semua tu memang tinggi gila Cholesterol.. pastu daging, ikan pun ada Cholesterol jugak but tak la tinggi sangat... tapi still kena monitor apa yang kita makan.. Food of plant origin macam buah, sayuran, minyak sayuran, grains, cereals, nuts and seeds contain NO CHOLESTEROL...

So, again.. how to reduce cholesterol?
1) work out - stimulates to burn off every food we consume untuk elak berat badan bertambah!
2) stop smoking - rokok akan kurangkan amount"cholesterol baik" dalam badan kita! (dalam badan kita ni kan ada cholesterol baik (HDL) dan jugak cholesterol jahat (LDL)
3) makan banyak sayur
4) makan banyak buah
5) pangkah terus makanan berlemak especially yang ada trans fat!
6) tukar habit makan
7) makan banyak fiber!!!

Goodluck & have fun... Look Good, Feel Good..


3 comments:

Anonymous said...

tq for the info hiks : )

I am The Clown said...

oh ya peringatan yang baik untyuk saya..thanx for ur advice

I am The Clown said...

tq ya..for ur advice