Wednesday, January 21, 2009

Lazatnya..

Asalnya, dari pokok sebelah nih.. setelah melalui beberapa proses, dia akan menjadi sejenis makanan yang... wallllaa!!! Teksturnya, mm lembik sikit sekali sekala keras.. rasanya?? sangat sangat lazat!
Goreng biasa letak kunyit dengan garam pun sedap, atau goreng ala-ala johorian style pun best cicah ngan cili kicap, atau goreng dan sira dengan cili pun best, atau macam orang minang wat masak lemak yang kaler kuning tuh pun sedap gak.. bak kata, buat la apa pun, kalau "dia" melalui tekak aku, semuanya lazat belaka..
Tempeh ni favourite sejak azali.. sampai sekarang leh kata everyday dalam menu mesti ada tempeh.. (nasib kat cafe opis ada jual tempeh, hari-hari aku ratah)Tapi, aku ingat lagi waktu zaman sekolah rendah, ader la kekawan aku cakap sapa makan tempeh nanti mata rabun... ishhkk apa la releven tempe dengan kerabunan mata.. mmm aku pun tak tahu kenapa la dorang cakap gitew.. mm lagik pun tuh pikiran bebudak la kan.. agaknya dia tgk datuk dia ke, nenek dia ke makan tempeh selalu pastu kebetulan pulak nenek dgn datok dorang dah tak nampak lagik kan?? mmm agaknyer la...

Seperti biasa, aku memang sejak dari dulu, sangat suka research meresearch nih.. maka Tempeh ni pun dah lama aku tahu dan sedia maklum akan khasiat yang ada pada "dia" nih.. Sebenarnya Tempeh ni asalnya dari kacang soya.. kalau nak buat tempe sendiri pun boleh, lagi la dijamin tahap kebersihannya tuu.. caranya?? hmmm kalau aku yang buat mau 3 hari 3 malam bersengkang mata... Memula kena la rendam dulu soya bean tu lebih kurang 4 jam or semalaman.. pastu kena rebus pulak.. lepas tu buang kulit, pastu rendam, cuci dan rebus lagi sekali.. dah tu kena letak ragi pulak, dah tu, kena bungkus dengan daun pisang rapat2, pastu peram la macam kita wat tapai.. lebih kurang 24jam.. lepas tuh?? sedia di "nyum nyum"

Tempeh nih memang banyak kebaikannya untuk kesihatan.. nih aku listkan..:

1. Tempeh ni tinggi Fiber
2. Senang di "digest" dan increasekan penyerapan zinc, iron dan calcium
3. Sangat sesuai untuk orang yang "low sodium diet"
4. Mengandungi antibiotic semulajadi (akibat proses pemeraman tadi tuh)
5. Sangat sesuai untuk pesakit diabetes
6. Sangat kaya dengan protein!
7. Mengandungi Vitamin B
8. Sangat bagus untuk lelaki, elakkan kanser prostat!
Bak kata, Tempeh ni, menurut kajian aku sendiri dan eksperimen ke atas diri sendiri, sangat sesuai dikala sedang berdiet.. sebab makan benda alah ni je dah mengenyangkan perut! Tapi, apa-apa benda yang kita makan pun semua kena la bersederhana, sebab dalam kebaikan ada gak sedikit keburukannya.. Kalau orang yang ada batu karang dan masalah buah pinggang, memang la kena elakkan makan makanan berasaskan Soya Bean, macam tempeh ni..
Renung-renungkan & selamat beramalllll...!!

No comments: