Tuesday, January 6, 2009

Braces untuk CHANTEK!!

Braces??
Hmm cam comel je pakai braces, selain melurus dan mencantekkan gigi, braces ni dijadikan sebagai alat untuk mencantekkan "jaw" dan meng"cute" kan bahagian mulut supaya nampak kecil.. automatically, bentuk muka kita berubah dengan penggunaan braces (kalau terlalu lama la)
Braces ada macam-macam jenis, ada metal, ada ceramic, invisible, invisalign untuk alignment, dan macam macam lagi la.. ikut pada kesukaan masing-masing la dan ikut budget jugak, but to me, biar mahal sikit tak apa asal berkualiti & berbaloi!!

Masalah nak pakai braces tu, bukan la gerun sangat ke apa, cuma, takut nyer bila nak cabut gigi je.. bukan apa, takut sakit.. Cost pakai braces kalau kat dentist aku, antara RM5K-RM10K, ikut jenis... mmmm agak mahal, tapi, ada 1 dentist somewhere Kajang Prima (yang di recommend oleh Haiza) memang murah..!! rate antara RM4K - RM7K.. Hmm tengok lah macam mana.. mental & fizikal kena bersedia nih..

Nih ada lagi Pics, Before & After Braces.. Gigi jongang leh di luruskan, yang tak rata leh diratakan.. jangka masa pemakaian braces?? antara 1 tahun ke 2 tahun, tengok pada masalah individu. Sakit?? Entah la, ada yang cakap tak sakit, cuma tak selesa sampai tak lalu makan sampai 2, 3 minggu.. Sakit sikit waktu cabut gigi je la.. Tuh pun, tak semua yang kena cabut gigi, macam gigi yang berlapis, memang lah kena cabut, sebab nak kasik ruang untuk gigi bergerak dan susun semula.. Brapa batang kena cabut pun, depends on individu, macam aku, 2 batang je la atau 4 kot?? aku pun dah lupa dah, X Ray gigi aku tu..

Tapi, kalau aku pakai braces, aku pilih clear ceramic lah.. sebab aku tak suka la pulak gigi aku nampak colorful dengan braces nih.. biar yang clear dan yang ceramic.. bersih sikit nampak.. Yang metal pun, nampak serabut sangat... Hmmm see how lah, tengok tahap keberanian aku esok berdepan dengan dentist!! Al Maklum lah, kekadang, bila datang berani luarbiasa, aku redah dan belasah je..
Okay.. buat sesiapa yang ada niat nak pakai braces tuh, all the best & tetapkan hati, kuatkan mental, kuatkan semangat.. renung-renungkan dan selamat beramal!!!

3 comments:

Anonymous said...

Pakai je braces tu. Sure bertambah cun.

timah said...

aa,bape lama nak g appointment b4 dapat pkai braces ni?

kalau government?

JR said...

Hi,

Buat appointment mcm biasa kat dentist.. Based on my experience with my dentist, 1st thing, doctor akan cuci gigi kita, scaling ke apa yg patut la depend on gigi masing2.. Lepas tu, docotr ambik mole gigi kita.. X-ray, Snap digiphoto, and explain detail kat kita.. Nak choose which braces, and if kita ada Q & A ke.. Lepas tu, next appointment, lebih kurang a week after, depends on which type of braces u chose, doctor start letak bracket kat gigi atas dulu.. And then next appointment lebih kurang 1 month, baru cabut gigi, and pasang bracket bawah pulak.. Gigi pun xleh cabut sekaligus semua, koma pulak kang.. Cabut 2 dulu, and then, next 2 month, baru cabut lagi.. I trust my doctor 100%.. And No Pain at all... Read my post about BRACES part 2... :)

Salam!