Friday, August 1, 2008

Demi gaya...

Orang kata, banyak berjalan luas pengalaman.. tapi kes aku, banyak berjalan, kaki ku kaku.. kaki ku lengoh, kaki ku sakit.. kalau dihitung, andaian aku, hari ni aku berjalan adalaa sejauh 1 km.. kotttt??? walaupun bunyi macam tak jauh, tapi kalau berjalan itu menggunakan kasut yang bertumit kira-kira 3' atau 4', maka perjalanan yang walau sekangkang kera pun akan menjadi jauh beribu batu.. tu lah padahnya bila nak bergaya semata!
Betul laa kata doktor Anand, kasut tumit tinggi ni memang tidak baik untuk kesihatan pinggang, akibat dari situasi di atas, pinggang aku lengoh.. satu situasi yang amat jarang aku lalui. kata doktor Anand ku lagi, kasut bertumit tinggi ni, akan bagi kesan kat lutut kita, buku lali kita, dan jugak tumit kita serta merta.. seriousssss sebab aku sedang mengalaminya.. tapi untuk jangka masa yang panjang, kasut bertumit, tak kira la wedges ke, heels halus tu ke.. kesan buruk yg kita akan alami adalah osteoarthritis kat lutut, jari kaki jadi tak cantik, keras dan bengkok2 a.k.a hammertoe, tulang dan joint kat ibu jari kaki jadik kembang dan buruk atau kita panggil bunion, corn dan calluses pun terjadi dari kasut tinggi gak.. Tapi tak elok jugak kalau kasut tu terlalu flat, seelok2nya, biar bertumit lebih kurang 1 inci.. atau stengah inci..
Nampak gaya, hasrat aku untuk tampil tinggi seharian tak mungkin dapat aku teruskan & semua high heels akan aku simpan untuk acara tertentu aje......

No comments: